Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο

Ξεκίνησε από χτες η συζήτηση στη Βουλή με το ΚΚΕ κατηγορηματικά αντίθετο

Σε πορεία άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο οδηγεί το νομοσχέδιο - «σκούπα» της κυβέρνησης που μεταξύ άλλων ρυθμίζει και θέματα που αφορούν τους υπάλληλους που εργάζονται με καθεστώς αορίστου χρόνου και που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Κατά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς με το νομοσχέδιο θα μπορούν οι 35.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου να ανέρχονται στην ιεραρχία του δημοσίου ενώ πρακτικά αυτό σε βάθος χρόνου θα σημάνει ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με την κυριαρχία των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε βάρος των μονίμων.

Διαφωνώντας με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεράστιες ευθύνες για την ομηρία των υπαλλήλων που εργάζονται στο δημόσιο με διαφόρων είδους συμβάσεις αφού από κοινού ψήφισαν στην συνταγματική αναθεώρηση του 2001 διάταξη σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε η νομιμοποίηση των συμβασιούχων του δημοσίου. Ο ισχυρισμός τους, είπε, ήταν ότι θα σταματήσει η πρόσληψη συμβασιούχων κάτι που φυσικά δεν έγινε ενώ συνεχίστηκαν αμείωτες οι κάθε μορφής ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Με την προωθούμενη κυβερνητική ρύθμιση, είπε, ανοίγει ο δρόμος για να γεμίσει το δημόσιο με εργαζόμενους που θα έχουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και με αυτόν τον τρόπο χτυπιέται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Μετά από κάποια χρόνια, τόνισε, το 90% σχεδόν των υπαλλήλων πρακτικά θα είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου και ζήτησε την μονιμοποίηση των 55.000 υπαλλήλων αορίστου χρόνου καθώς και όσων αποσχολούνται στο δημόσιο με διαφόρων ειδών συμβάσεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με την άρση της μονιμότητας και είπε ότι δεν είναι δυνατή η μονιμοποίησή τους γιατί κάτι τέτοιο το απαγορεύει η συνταγματική διάταξη που ψήφισαν το 2001 η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ